Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 05. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A jövő héttől megkezdődik a tanítás minden alsótagozatos osztályban Szlovéniában

A jövő héttől megkezdődik a tanítás minden alsótagozatos osztályban Szlovéniában

A szlovén kormány felfüggeszti a járványügyi korlátozások megyénkénti alkalmazását, így a jövő héttől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában

- közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Janez Jansa szlovén kormányfő.
Jansa ezt azzal magyarázta, hogy a régiók közötti különbségek hetekkel ezelőtt még jelentősek voltak, most azonban az új fertőzöttek aránya közel megegyezik.

A miniszterelnök jelezte: a nyitás az üzletekre is vonatkozik. Bejelentette, hogy csütörtök este a kabinet tagjai találkoznak a vállalkozások képviselőivel, hogy a lehetséges enyhítésekről tárgyaljanak.

A kormány január elején fogadta el azt az ütemtervet, amelynek értelmében, ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, kinyithatnak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, továbbá néhány üzlet. Engedélyezhetik a nyílt téri, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

Ezt az ütemtervet eddig régiónként alkalmazták, most az egész országra vonatkozóan léptetik életbe.

A kormány ugyanakkor szigorított a határforgalmon. Szűkítette azok körét, akik eddig negatív PCR vagy antigén teszt nélkül léphettek be az országba. Péntektől hét napnál nem régebbi teszttel kell rendelkezniük a napi ingázóknak és a tanulóknak is, ahogy azoknak is, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, vagy egészségügyi ellátást vesznek igénybe. Továbbra is kivételt képeznek ezalól a fuvarozók, a diplomaták, a rendőrök, a katonák és azok az átutazók, akik nyolc órán belül elhagyják az országot.

Szlovéniában csütörtökre 1267-tel 171 200-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 16 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3580-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 989-en vannak kórházban, 165-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 16 912.

A szomszédos Horvátországban az utóbbi 24 órában 516 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 234 153-at. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak számát 5106-ra emelve. Kórházban 1196 beteget ápolnak, közülük 101-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2974.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.