Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 11. 07:40, péntek | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

A németek csaknem 50 százaléka egyetértene a határellenőrzés visszaállításával

A németek csaknem 50 százaléka egyetértene a határellenőrzés visszaállításával

Németországban a lakosság csaknem 50 százaléka üdvözölné, ha a menekültek szabályozatlan áramlása miatt visszaállítanák a határok ellenőrzését a schengeni övezetben,

, és majdnem kétharmada szerint a berlini vezetés eddig nem reagált megfelelően az európai menekültválságra - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az N24 hírtelevíziónak készített reprezentatív felmérésében az Emnid közvélemény-kutató intézet kimutatta, hogy a német lakosság 51 százaléka szerint nem lenne megfelelő a határellenőrzés visszaállítása a schengeni övezetben, 47 százalék viszont támogatná ezt a lépést.

A volt NDK területén élők körében az országos átlagnál jóval magasabb, 61 százalékos a határellenőrzés visszaállítását pártolók aránya, és csak 38 százalék ellenezné az intézkedést.

A Merkel-kormány válságkezelő tevékenységével a többség elégedetlen. A megkérdezettek 26 százaléka szerint a berlini vezetés eddig nagyon rosszul, 38 százaléka szerint pedig inkább rosszul kezelte a válságot. Mindössze 8 százalék véli úgy, hogy a kormány nagyon jól teljesített eddig, és 27 százalék szerint inkább jól, mint rosszul.

A németek 50 százaléka szerint a segítőkészség hulláma - a menekültek iránti nagy lakossági szolidaritás - a következő időszakban alábbhagy. Ugyanakkor 32 százalék szerint a lakosság továbbra is a mostani odaadással törődik majd a menekültekkel, és 18 százalék szerint tovább erősödik az áldozatvállalási hajlandóság.

Abban a kérdésben megosztottság mutatkozik, hogy a kormány megfelelő módon segíti-e a menekülteket. A németek 38 százaléka szerint a szövetségi kormány pontosan az elvárható mértékben támogatja a menekülteket, de szintén 38 százalék szerint túl kevés segítséget ad. További 27 százalék szerint túl sok segítséget kapnak a migránsok a német kormánytól.

Az Emnid szerdán készítette a felmérést mintegy ezer ember megkérdezésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.