Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A polgárháború határán Ukrajna

A polgárháború határán Ukrajna

'Féllegális' hadsereg szerveződik Ukrajna keleti és déli részén a hatalom szimpatizánsaiból azzal a nem titkolt céllal, hogy szembeszálljon az ellenzéki tüntetőkkel, miközben az ország nyugati részében az ellenzékiek önvédelmi egységei erősödnek - adta hírül hétfőn az ukrán média. Mindkét oldalhoz csatlakoztak veterán katonák is.

A hatalompárti Ukrán Frontnak elnevezett egyesülésbe elsőként a kelet-ukrajnai Harkivból az Oplot (Erőd) nevű ketrecharcosok klubja, majd oroszbarát kozák szervezetek, néhány Afganisztánban szolgált veterán és a krími Orosz Motorosok csoportja állt be. Az Ukrán Front ötlete elsőként a kormányzó Régiók Pártjának helyi ülésein vetődött fel. Az Oplot harcosai, akik elsőként nyilvánították ki, hogy a kijevi ellenzéki tüntetések ellenségei, most mint 'társadalmi aktivisták' lépnek a nyilvánosság elé. A 'népi osztagoknak' nevezett szerveződések egyes régiókban a helyi költségvetésből kapnak anyagi támogatást. Jelképük az orosz érdemrendeken használt fekete-narancsszínű György-szalag.

Egy kozák katonai parancsnok, Ihor Csernoivanov atamán egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy csaknem 10 ezer kozák csatlakozott a hatalomhoz hű erőkhöz. Az Ukrán Front többi csoportjának létszámáról nem hoztak nyilvánosságra adatot.

Közben Nyugat-Ukrajnában egyre-másra alakulnak az ellenzékiek önvédelmi alakulatai. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők azután kezdtek önvédelmi egységeket alakítani a fővárosban, hogy tavaly november végén rohamrendőrök brutálisan szétoszlatták diákok békés demonstrációját a kijevi főtéren.

Andrij Parubij, a Haza párt parlamenti képviselője és a Majdanon (a Függetlenség terén) tüntetők 'ellenállási' parancsnoka nemrég jelentette be, hogy a vidéki önvédelmi osztagokból össznemzeti 'minihadsereg' jön létre, amelynek tevékenységét Kijevből fogják koordinálni. Médiaforrások szerint az önvédelmi osztagokba eddig mintegy 12 ezren léptek be.

Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén folyó erőszakmentes tiltakozó akciókon résztvevőket és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok akcióitól. Alapítói elsősorban leszerelt katonák, különböző harcokban, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a Jobboldali Szektor elnevezésű csoport, amely január 19-én összecsapásokat kezdeményezett a rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

Megfigyelők szerint a különböző önvédelmi egységek közül radikális lépéseket a Jobboldali Szektor és az afgán veteránok csoportja szorgalmaz, ők elsődlegesen a bebörtönzött ellenzéki aktivisták szabadon bocsátását követelik, ellenkező esetben az összecsapások kiújulását helyezték kilátásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).