Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átláthatósági lista készül

Átláthatósági lista készül

A tulajdonosi háttere alapján eddig megvizsgált 15 ezer, uniós forrást elnyert cég, illetve civil szervezet közül jelenleg mintegy 600 esetében van szükség további adatokra ahhoz, hogy tisztázni lehessen, nem minősülnek-e offshore cégnek, szervezetnek. Az átláthatatlannak bizonyuló pályázók listáját március végén hozzák nyilvánosságra - írja a Világgazdaság.

Jelenleg mintegy 600 olyan uniós forrást elnyert céget, illetve civil szervezetet vizsgálnak az illetékes szervek, amelyeknél az általuk eddig megküldött adatok alapján nem állapítható meg azok átláthatósága – mondta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Ezek a cégek eleget tettek ugyan adatszolgáltatási kötelezettségüknek, azaz kitöltve visszaküldték az átláthatósági nyilatkozatot, azonban az abban feltüntetett adatok, illetve a cégnyilvántartásból nyerhető információk nem elégségesek ahhoz, hogy az ellenőrzést végző szervek megállapíthassák, hogy az adott cég vagy civil szervezet átlátható-e.

Esetükben ehhez további nyilatkozatokat kell beszerezni. „Egyrészt a nemzetközi jogsegélyszolgálatokon keresztül a magyar hatóságok bekérik a külföldi cégnyilvántartásra vonatkozó dokumentumokat, másrészt az uniós forrást elnyert kedvezményezettnek is be kell nyújtania a saját tulajdonosi szerkezetére vonatkozó társasági szerződéseket egészen addig, amíg vissza nem jutunk egy vagy több magánszemély tulajdonosig, vagy egy nyílt végű részvénytársaságig” – emelte ki a helyettes államtitkár.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly ősszel küldte ki a 2007-2013-as költségvetési ciklusban uniós támogatást elnyert 46 ezer cégnek és civil szervezetnek az átláthatósági nyilatkozatot. Az alaptörvény értelmében ugyanis csak olyan cégek és szervezetek kaphatnak állami vagy uniós támogatást, amelyek tulajdonosi szerkezete átlátható. Ez azt a célt szolgálja, hogy átláthatatlan cégek ne juthassanak közpénzhez. A kérdőívben a cégeknek a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről kellett nyilatkozniuk.

A 46 ezer cég és civil szervezet közül a jelenlegi állapot szerint mintegy 170 nem küldte vissza az átláthatósági nyilatkozatot, amelyek neveit tartalmazó listát az NFÜ honlapján nyilvánosságra is hozta. Az adatot szolgáltató 45 830 cég, civil szervezet közül pedig eddig mintegy 15 ezernek a tulajdonosi hátterét vizsgálták meg a hatóságok, közülük került ki az a 600 cég, civil szervezet, amelyek esetben újabb adatok bekérésére van szükség az átláthatóság megállapítására. Csepreghy Nándor elmondta: tervek szerint március végéig lezajlik a teljes vizsgálat, és akkor várható, hogy közzé teszik azon cégek listáját is, ahol nem állapítható meg az átláthatóság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.