Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autizmust okozhat az autók által okozott légszennyezés?

Autizmust okozhat az autók által okozott légszennyezés?

Kaliforniai kutatók azt vizsgálták, hogy vajon a forgalom által okozott légszennyezésnek van-e valami köze az autizmushoz. A tanulmány keretében ötszáz gyermeket vizsgáltak és megállapították, hogy azoknak, akik nagyobb légszennyezésnek voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűségük volt az autizmus kialakulására, mint azoknak, akik tiszta levegős környezetbe születtek - számol be a kutatásról a BBC.

A kutatás keretében az anyaméhen belül a levegő szennyezettségének való kitettséget vizsgálták és azt, hogy ennek van-e valami köze az autizmus kialakulásához. Az ötszáz gyermekből 279 volt autista és 245 nem.

A Kaliforniai Egyetem kutató szerint azoknál a gyerekeknél, akik a legtöbb szennyezettségnek voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki autizmus, szemben azoknál, akiknél a kitettség a legalacsonyabb volt.

A szakemberek már korábban is találtak kapcsolatot az autizmus és azok között, akik a nagyobb főutak mellett éltek. A levegőszennyezettség ugyanis maradandó idegrendszeri hatást fejt ki.

Más kutatók azonban ezt megkérdőjelezik, hogy a levegő megváltoztathatja az agy fejlődését és autizmushoz vezethetne. Uta Frith, a University College London kognitív fejlődés professzora szerint az összefüggés nagyon valószínűtlen, mivel nincs meggyőző mechanizmus arra vonatkozóan, hogy a szennyező anyagok olyan változást idéznének elő a fejlődő agyban, ami autizmust okoz.

Tehát nem lehet az mondani, hogy ok-okozati összefüggést találtak a szennyezett levegő és az autizmus között, az azonban elképzelhető, hogy némi kapcsolat van a kettő között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.