Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 19. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

az uniós bizottság új szuperszámítógépes rendeletre tett javaslatot

az uniós bizottság új szuperszámítógépes rendeletre tett javaslatot

Az Európai Bizottság egy európai, nagy teljesítményű számítástechnikai közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében,

hogy fenntartsa és előmozdítsa Európa vezető szerepét a szuper-számítástechnika és a kvantuminformatika területén - közölte Thierry Breton belső piacért felelős biztos Brüsszelben pénteken.

A javaslat 8 milliárd euró (mintegy 2,8 ezer milliárd forint) összegű beruházást tenne lehetővé a szuperszámítógépek következő generációjába.

Az uniós biztos elmondta, hogy az EuroHPC elnevezésű közös vállalkozásról szóló kezdeményezés helyébe lépő új rendeletjavaslat az új szuperszámítógépes technológiákkal, rendszerekkel és termékekkel kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeket támogatja, valamint előmozdítja az infrastruktúra használatához szükséges készségek oktatását.

Breton kiemelte, hogy a szuper-számítástechnika kulcsszerepet fog játszani az európai gazdaság erősítésében.

A stratégiai beruházás prioritásaként megjelölt eszköz a teljes digitális stratégia alapját fogja képezni a nagy adathalmazok elemzésétől a mesterséges intelligencián és a felhőalapú technológiákon át a kiberbiztonságig. A tervezett szuperszámítógépes infrastruktúrát több mint 800 európai tudományos, egészségügyi, és ipari alkalmazásban lehet majd hasznosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.