Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 20. 14:46, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfogadhatatlan ez a szlovák lépés

Elfogadhatatlan ez a szlovák lépés

A magyar kormány felháborodással értesült Boldoghy Olivér ügyéről, miszerint a Szlovák Köztársaság a magyar állampolgárság felvétele miatt megfosztotta a szlováktól – áll Semjén Zsolt és Répás Zsuzsa sajtóközleményében.

A magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy – a híradások szerint – a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz – áll a sajtóközleményben.

A közlemény szerint Szlovákia ezzel a lépéssel megtagadta azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül, ráadásul északi szomszédunk alkotmánya hangsúlyozza, hogy senki sem fosztható meg akarata ellenére a szlovák állampolgárságtól.
Magyarország mind Szlovákia, mind az Európai Unió vonatkozásában minden jogi segítséget megad jogfosztott honfitársunknak – zárul a kommüniké.

Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát.

„A Magyar Koalíció Pártja (MKP) felháborítónak és sajnálatosnak tartja, hogy a szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután felvette a magyart – közölte Berényi József pártelnök. – A Magyar Koalíció Pártja felháborítónak tartja, hogy ez megtörténhet, és Boldoghy Olivérnek minden támogatást és segítséget megad, amennyiben bírósági úton kívánja az igazát érvényre juttatni.”

Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte: pénteken megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, s ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

„A határozatot már továbbították is az illetékes hivataloknak, ezért a napokban bevonják a jogosítványomat, a személyimet és az útlevelemet, a szociális biztosító és a betegbiztosító állandó lakhely nélkül megszünteti a fedettségemet, és innentől nem állják az orvosi ellátásomat sem. 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatnak az országból. Bálint-napon, szeretettel…” – jegyezte meg Boldoghy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.