Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Először áll női főparancsnok a Scotland Yard élén

Először áll női főparancsnok a Scotland Yard élén

Cressida Dick személyében először neveztek ki női főparancsnokot a 188 éve alakult Scotland Yard élére.

A kinevezést Amber Rudd brit belügyminiszter jelentette be szerdán.

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service - a londoni rendőrség, de terrorelhárító részlegének hatásköre az egész országra kiterjed.

Nagy-Britanniában nincs országos hatáskörű rendőrfőkapitányság, és a Scotland Yard mindenkori főparancsnoka a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt.

Az 56 éves Cressida Dick korábban a terrorelhárító részlegnél dolgozott parancsnoki beosztásban, éppen az ügyosztály egyik legtragikusabb időszakában.

Ő volt a műveleti parancsnoka annak a rajtaütésnek, amelyben a Scotland Yard egy kommandós egysége agyonlőtt egy ártatlan brazil bevándorlót, miután öngyilkos merénylőnek hitték.

A 27 éves Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, miután a gyanúsnak talált férfi nem állt meg felszólításukra, hanem berohant egy metróállomásra. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá.

Két héttel korábban, 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Menezes megölése előtt egy nappal négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt ugyanilyen merényletet kísérelt meg, de egyikük pokolgépe sem robbant fel. Menezesről a rendőrség azt feltételezte, hogy az osztag tagja volt, de ez a feltételezés tévesnek bizonyult.

A Scotland Yardot a bíróság később elmarasztalta, de Cressida Dick személyes felelősségét nem állapította meg.

Menezes hozzátartozói szerdán nyilatkozatban ítélték el Cressida Dick kinevezését. A család ügyvédje által ismertetett közlemény szerint a döntés az ártatlanul agyonlőtt Menezes emlékét sérti, és azt az üzenetet hordozza, hogy a rendőrök büntetlenül cselekedhetnek.

Amber Rudd belügyminiszter szerdán azonban "kivételes tehetségű vezetőként" jellemezte a Scotland Yard új főparancsnokát, Sadiq Khan, London polgármestere pedig kijelentette, hogy "a lehetséges legjobb személy" került a londoni rendőrség élére.

Cressida Dick elődje, Sir Bernard Hogan-Howe 2011 óta töltötte be a főparancsnoki tisztséget, de már tavaly jelezte távozási szándékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése