Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 25. 13:39, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Balogh Zoltán

Erdő Péter: karácsony öröme vigasztalást hoz és biztonságot ad

Erdő Péter: karácsony öröme vigasztalást hoz és biztonságot ad

Karácsony öröme, Isten szeretete az emberiség iránt vigasztalást hoz a gyászolóknak és biztonságot ad azoknak, akik a betegségtől és a bajoktól való félelemben élnek.

Erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste Budapesten.

A bíboros a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában úgy fogalmazott: karácsony "rádöbbent minket, hogy mi igazán fontos az életünkben, megnyitja szívünket egymás felé, képessé tesz az igazi bűnbánatra és megmutatja Isten megbocsátó irgalmát".

Erdő Péter kiemelte: az ember alapvető igénye és vágya, hogy szeressék és szeretni tudjon. Isten pedig megmutatta, hogy az embernek ezt a tulajdonságát ő akarta és ő is vállalja. Isten "szeretetet akar adni és azt akarja, hogy mi is szeressük őt" - mondta.

A főpásztor kitért arra is: a történelem során sokszor szembeállították a szeretetet a joggal vagy az igazságossággal. Pedig a jog a Bibliában olyan döntés, amelyet valamilyen tekintély hoz meg, és végső soron Istentől ered. Ami igazán jogos, az megfelel Isten akaratának és a világ rendjének.

Ezért az igazi jog megtartása áthatja az ember életét, harmóniát teremt a társadalomban, az ember és a világ, illetve az ember és a környezete között.

Megjegyezte: ez természetesen nem az a jog, amelyet kénye-kedve szerint talál ki valamilyen emberi hatalom, hanem az, amely "figyelmesen és alázattal igazodik a valóság rendjéhez", a teremtő Isten tervéhez.

A Biblia gyakran hangsúlyozza, hogy az ember Isten útmutatása szerint kell, hogy meghozza döntéseit. Ez az útmutatás pedig "Jézusban érkezik el végső gazdagságához". Ő az, aki mindörökre megszilárdítja a jogot és a valódi igazságosságot, aki meghozza a békét Isten, ember és világ között.

Ha földi élete kereszttel és feltámadással végződik is, "minket testvéreinek nevez, és az örök boldogságra hív", ahol a szeretet és a jog egybeesik, az igazságosság és a béke találkozik egymással - hangoztatta Erdő Péter.

A bíboros arra buzdított: idén karácsonykor "határozzuk el, hogy keressük Isten igazságát és békéjét, hogy Jézus társául szegődünk már most, a földi életünkben, hogy mindörökre vele maradjunk".

A szentmise végén a főpásztor örömét fejezte ki, hogy újra együtt ünnepelhettek, ugyanolyan áhítattal, szeretettel és reménnyel, mint a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Azt is mondta: minden gyermek, minden új élet reménységet hordoz, Jézus Krisztus pedig a reményen túl erőt, biztonságot és szeretetet is ad. Ezt "éljük meg otthonainkban és adjuk tovább az egész világnak!" - kérte Erdő Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során