Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felére csökkentette cukorbeviteli ajánlását a WHO

Felére csökkentette cukorbeviteli ajánlását a WHO

Felnőtteknek kevesebb mint 6 teáskanállal egyenértékű cukrot kellene bevinniük naponta szervezetükbe, legalábbis hogyha el akarják kerülni az olyan egészségügyi kockázatokat, mint a súlygyarapodás vagy a fogszuvasodás - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új ajánlásáról az Irish Times.

A WHO azért is sürgette új ajánlásának kiadását, mert világszerte egyre több bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a magas cukortartalmú étrend nagyban hozzájárul az elhízási járványhoz, valamint a fogak állapotának romlásához. Az új iránymutatás szerint a napi energiabevitel maximum 5 százaléka származhat cukorból. Hozzátették: az elhízási járvány egyik fő okozója azon belül is a hozzáadott cukortartalom, ami péksüteményekben és cukrász süteményekben, csokoládékban található meg, míg természetes formájában van jelen a mézben, a szörpökben, a gyümölcslevekben.

Egy normál testsúlyú felnőttnél 6 teáskanálnyi cukor 25 grammnak felel meg. Az új iránymutatás szerint ennél többet nem szabadna egy nap fogyasztani. A hízás mellett a túl sok hozzáadott cukor bevitele megnöveli az úgynevezett nem-fertőző betegségek, mint a szív-és érrendszeri problémák vagy a rák kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.