Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Április 30. 07:57, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ferenc pápa fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert

Ferenc pápa fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert

Ferenc pápa magánlátogatáson fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert, akit az Apostoli Nunciatúrán tartott találkozóra elkísért családja: felesége, lánya és fia is.

A főpolgármesterrel folytatott találkozón a pápa hangoztatta azt a meggyőződését, hogy "falak helyett hidakra van szükség" - ismertetik a közleményben.

A tájékoztatás szerint Karácsony Gergely köszönetet mondott a pápának azért, hogy a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból. A közlemény felidézi, hogy a Szentatya magyarországi látogatásának első napján "Budapestet a történelem, a hidak és a szentek városának, a jelen és a jövő főszereplőjének nevezte".

A főpolgármester arról beszélt Ferenc pápának, hogy "Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására".

Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy a Vatikán a látogatás szimbólumának a megújuló Lánchidat választotta, utalva az emberek közötti hidak építésére, melyet a főpolgármester saját személyes küldetésének is tart.

A főpolgármester a budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal közleményében, amelyben jelezték azt is, hogy vasárnap a városvezető részt vesz a Kossuth téren megrendezett szentmisén és a Regina Coeli imádságon.

A közlemény kitér arra, hogy Karácsony Gergelyhez közel áll Ferenc pápa emberséggel, a társadalmi igazságossággal, valamint a klímavédelemmel és a környezet védelmével kapcsolatos hitvallása. Idézik a főpolgármester korábbi állítását, miszerint "Ferenc pápa a világ vezetői közül talán elsőként mondta ki a legfontosabbat: "a klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk".

Ferenc pápa vasárnapig tartó apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban vasárnap két-két élő közvetítés látható, hallható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során