Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 10. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinale versenyprogramjában

Fliegauf Benedek új filmje a Berlinale versenyprogramjában

A Berlinale versenyprogramjában lesz Fliegauf Benedek Csak a szél című új játékfilmjének világpremierje - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió hétfőn.

A Csak a szél című filmdrámát (munkacíme Szállnak a varjak volt) a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. Egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig.

A magyar-német-francia koprodukcióban készült filmet - amelynek vezető producere Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film) - a február 9. és 19. között zajló 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába hívták meg. A hírt a filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató Berlinale hétfőn hozta nyilvánosságra.

A Csak a szél című film berlini világpremierjét az alkotók jelenlétében tartják. Fliegauf Benedek, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealerért a Berliner Zeitung rangos elismerését, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, amelynek fődíja az Arany Medve.

Mint a Magyar Filmunió írta, a film története nem kapcsolódik közvetlenül a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film amatőr főszereplőkkel készült, Toldi Katalinnal, Lendvai Gyöngyivel, Sárkány Lajossal, Toldi Györggyel. A mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő. Fliegauf Benedek újra korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója Xavier Box (Womb) volt.

A filmet támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Eurimages. A Csak a szél világforgalmazója a The Match Factory.

Az 1951-ben alapított Berlinale az év első filmes világtalálkozója, a szakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során