Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 17. 09:54, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Galgóczi Ágnes: a kínai oltóanyag mérföldkő a járvány elleni védekezésben

Galgóczi Ágnes: a kínai oltóanyag mérföldkő a járvány elleni védekezésben

A kedden érkezett kínai oltóanyagszállítmánnyal mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának.

Galgóczi Ágnes közölte, 550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 275 ezer ember beoltására elég.

Az oltóanyag könnyen kezelhető, 2-8 Celsius-fokon tárolható, így szállítása sem ütközik nehézségbe. A vakcina "hosszú lejáratú", két évig felhasználható, és az egyadagos fecskendős kiszerelése a háziorvosi körzetekben könnyen alkalmazhatóvá teszi - ismertette.

Az oltóanyag akkor lesz felhasználható, ha az NNK-ban elvégzik a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az oltóanyag Európán kívülről érkezik, ez szükséges - mondta.

Galgóczi Ágnes hozzátette: ilyen vizsgálat minden oltóanyagnál megtörténik, van, ahol csak a készítmény dokumentációját nézik át, illetve bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.

A kínai vakcinát, ha felhasználható lesz, a kormányhivatalok fogják eljuttatni a háziorvosokhoz.

A szakember kiemelte, Magyarországon már ötféle oltóanyag elérhető, míg az uniós országokban csak háromfajta készítménnyel oltanak.

Galgóczi Ágnes szerint az unión kívüli oltóanyagok megfelelő minőségűek és felhasználhatóak lesznek, ami fontos a járvány elleni védekezésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára