Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Április 21. 18:19, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció:

Gyásszal telt a brit uralkodó 95. születésnapja

Gyásszal telt a brit uralkodó 95. születésnapja

Hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt szerdán a brit uralkodó 95. születésnapja. II. Erzsébet királynő 73 év óta először töltötte férje, az április 9-én elhunyt Fülöp edinburghi herceg nélkül.

Fülöp halála után a királyi családban kéthetes gyászidőszak kezdődött, amely pénteken jár le. A királynő ezt az időszakot windsori rezidenciáján tölti a legszűkebb családi körben. A családtagokon kívül csak a királynő legközelebbi munkatársaiból álló húszfős stáb tartózkodik a London nyugati határában lévő windsori kastélyban.

Az egyetlen hivatalos szerdai aktus annak az üzenetnek a közzététele volt, amelyet a Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni hivatala - ismertetett a királynő nevében.

A közleményben az uralkodó meleg hangon mond köszönetet azért a sok jókívánságért, amelyet 95. születésnapja alkalmából kapott. Jóllehet a családot mélységes szomorúsággal tölti el Fülöp herceg halála, jóleső érzéssel nyugtázta ugyanakkor azokat a megemlékezéseket, amelyekkel az Egyesült Királyság, a Nemzetközösség és a világ népei adóztak az edinburghi herceg emlékének - áll a palota által közzétett nyilatkozatban.

Az idén a hagyományoktól eltérően hivatalos születésnapi portrét sem tett közzé az udvar II. Erzsébet királynőről, és az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangja sem szólalt meg szerdán.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

A királynő és Fülöp volt az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja, és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta.

Fülöp csaknem pontosan két hónappal 100. születésnapja előtt halt meg Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján, és szombaton vettek tőle végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Fotó: facebook.com/The Royal Family

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése