Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 27. 13:01, szerda | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Háttérbe szoríthatja a szóját a borsó egy elemzés szerint

Háttérbe szoríthatja a szóját a borsó egy elemzés szerint

Akár néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán - közölte az MTI-vel a Roland Berger.

A tanácsadó cég a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt. A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből - tették hozzá.

A közlemény szerint a fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára. Bár kissé drágább a szójánál, a borsó mégis megelőzheti, mert gluténmentes, és fenntartható módon termeszthető - írták.

A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számítanak, hogy az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet. A termelőknek érdemes készülniük az átalakuló keresletre, hiszen jobb pozíciót foglalhat el a növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán - hangsúlyozták.

Címkék: borsó, szója

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.