Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 07. 18:16, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Horvátországban és Szlovéniában is enyhült a járvány

Horvátországban és Szlovéniában is enyhült a járvány

Az elmúlt egy hétben csökkenő tendenciát mutatott az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 276 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 235 402-öt. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5169-re emelkedett. Kórházban 1142 beteget ápolnak, közülük 107-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2748.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: bár jók a járványügyi adatok, február 15-ig, a jelenlegi intézkedések lejártáig nem enyhítenek. Mindazonáltal bejelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szigorításokon megyénként változtassanak. Ott, ahol jobb a járványkép, nagyobb engedményeket tesznek - húzta alá.

Zágráb városában és a délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyében hétfőn már a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba. A válságstáb korábban jóváhagyta, hogy az iskolák ügyében az oktatási minisztérium a megyei válságstábokkal egyeztetve hozzon döntést arról, mely tanulók számára kezdődhet meg ismét a hagyományos oktatás.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 498-cal 173 702-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3623-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 931-en vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 15 707.

A kormány pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat is csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs.

A hétfői munkaszüneti nap után keddtől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában. A legtöbb régióban a jobb járványügyi helyzet miatt már február 2-ától nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézmények.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.