Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Október 16. 16:41, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani a skót miniszterelnök szerint

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani a skót miniszterelnök szerint

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette:

még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét.

Nicola Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró keddi beszédében fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, mondván: a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást.

Kérte a skót választókat: ne higgyenek azoknak, akik szerint a skót gazdaság nem állná meg önállóan a helyét.

Skóciában magasabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem, mint Franciaországban, Japánban vagy Új-Zélandon, és a világ tíz leggazdagabb fejlett országa közül hét hasonló méretű, vagy kisebb, mint Skócia - mondta Nicola Sturgeon, megemlítve ezek között Luxemburgot, Írországot, Ausztriát, Svájcot és Norvégiát.

Kijelentette: bármilyen formát öltsön is a Brexit, mindenképpen veszélybe sodorja Skócia jólétét.



Nicola Sturgeon szerint a Brexit katasztrófával ér fel, és jelképezi a brit politikai berendezkedés csődjét.

Hozzátette: az Egyesült Királyság "úgynevezett" uniója újból és újból olyan kormányokat ültet Skócia nyakába, amelyekre a skótok nem szavaztak.

Mindezek alapján eljött az ideje Skócia függetlenné válásának, és Skócia el is nyeri függetlenségét - mondta keddi kongresszusi beszédében a skót kormányfő.

Utalva a katalán függetlenséget pártoló politikusokra hétfőn kirótt súlyos börtönbüntetésekre, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: nyilvánvalóan módosításra szorul minden olyan törvény, amely azért juttat börtönbe politikusokat, mert népszavazást szerveztek.

Hozzátette: a börtönbüntetésre ítélt katalán politikusok és aktivisták békésen kampányoltak az önrendelkezés jogáért.

Nicola Sturegeon szerint a független, EU-tag Skócia abban az egyedülállóan kedvező helyzetben lehetne, hogy a híd szerepét tölthetné be az EU és az Egyesült Királyság között.

Sturgeon az önálló skót EU-tagsági kilátásokról még az SNP-kongresszus kezdete előtt, a BBC televízió vasárnapi magazinműsorának nyilatkozva azt mondta: rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen.

"Tárt karokkal várnák Skóciát, és nem hiszem, hogy a (felvételi) folyamat szükségszerűen hosszú időt venne igénybe" - fogalmazott a skót miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése