Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 15. 07:14, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Két magyar eltűnt

Két magyar eltűnt

A legújabb adatok szerint tizenegy magyar volt a balesetet szenvedett olasz óceánjáró hajón, s közülük kettőről egyelőre nincs hír: ők mindketten a hajó személyzetéhez tartoztak.

Közölte Érszegi Márk megbízott konzul szombat este Rómában.

Kilenc magyarról tehát biztos, hogy ők megmenekültek. Ezek: egy háromfős család, valamint egy fiatal pár, s négy magyar, akik a hajón, a Costa Concordián dolgoztak. Ez a kilenc ember szállodába került, illetve vannak köztük olyanok is, akik már elindultak hazafelé. Időközben nyilvánosságra hozták, hogy az eddig talált három halott közül kettő francia turista, a harmadik pedig a személyzet egyik perui tagja.

A Costa-cég egyik vezetője, Gianni Onorato szombaton cáfolta, hogy a hajó letért volna megszokott útvonaláról. Szerinte egyetlen biztos dolog van: a Costa Concordia egy sziklának ütközött, s utána a hajó kiürítését nehézzé tette a Concordia gyors megdőlése. A kapitány, Francesco Schettino azt nyilatkozta: ott, ahol voltak, a tengerészeti térkép szerint a vízmélységnek elegendőnek kellett volna lennie a biztos hajózáshoz.

Még a hajóban vannak?

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a bajt, ennek kiderítésére megkezdődött a vizsgálat. Az biztos, hogy a Costa Concordia nekiment valaminek: a törzsén egy hatalmas, 50 méteres lék keletkezett. Állítólag a hajó kapitánya a baleset után szándékosan vitte a hajót a közeli sziget partjai felé, hogy a sekélyebb vizekre érve könnyebb legyen az utasok kimenekítése. Egy francia utas, egy tapasztalt vitorlázó viszont azt nyilatkozta: a Costa Concordia eleve túl közel haladt a parthoz, mindössze másfél kilométerre voltak attól az ütközés pillanatában. A kutatóalakulatok vasárnap megpróbálják kihozni a hajó „fekete dobozait”, amelyek alapján kideríthető majd a pontos útvonal.

Az olasz parti őrség egyik illetékese szerint elképzelhető, hogy a luxushajó belsejében rekedt az a mintegy 70 ember, akiket a hatóságok még mindig eltűntként tartanak nyilván, s akik után továbbra is folyik a kutatás. Cosimo Nicastro kapitány elmondta: nincs ugyan olyan meggyőző bizonyítékuk, hogy bárki is lenne a hajó, a Costa Concordia belsejében, de mivel a környező tengerszakaszt tüzetesen átvizsgálták, s nem találtak további halottakat vagy túlélőket, ezt a lehetőséget nem lehet kizárni. Hozzátette: a búvárok a luxushajó vízzel elárasztott részeiben kutatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.