Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 21. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Kétszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Belgiumban

Kétszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Belgiumban

Kétszáz alá, 192-re csökkent a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma Belgiumban, ahol a betegség miatt bekövetkezett elhalálozás napok óta mérséklődő mutatója újabb emelkedést mutatott kedden.

Hollandiában meredek emelkedést mutatva újból megközelítette a kétszázat a napi új esetek száma. Luxemburgban megkezdték a teljes lakosság tesztelését.

A belga közegészségügyi szolgálat szerdai tájékoztatása szerint az újonnan fertőzöttek közül 11-et Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában, 57-et Vallóniában, a déli, francia nyelvű területen, 18-at Brüsszel-főváros régióban jegyezek fel. A fertőzés február 2-ára datált belgiumi megjelenése óta 55 983 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban.

Az elmúlt napokban, a koronavírushoz köthető 30 körüli halálesethez képest szerdán 42 elhalálozásról számoltak be. A keddi 50-ről, 58-ra emelkedett a kórházba szállítottak száma, azonban mintegy 30-cal kevesebben, 313-an részesülnek intenzív ellátásban.

Hollandiában az előző napok adataihoz képest növekedett, a kedden közöltekhez képest közel megkettőződve 198-ra emelkedett a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma. Jelenleg 44 447 embert tartanak nyilván koronavírussal.

Enyhén emelkedett a járvány következtében elhunytak aránya is. Amíg kedden 21, addig szerdán 33 halálesetről számolt be a holland közegészségügyi intézet (RIVM) szerdán.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium 11 új fertőzöttről és a két halálesetről adott hírt. Ezzel a fertőzöttek listáján 3958 embert tartanak nyilván és 109-en haltak meg a betegségben.



A helyi média tájékoztatása szerint Luxemburg megkezdte a teljes lakosság szűrését. A mintegy 620 ezer lakosú országban kezdetben napi 1500, a hónap végére napi 20 ezer tesztet kívánnak végrehajtani azzal a céllal, hogy elkerüljék a járvány második hullámát és tovább lehessen enyhíteni a rendkívüli intézkedéseken.

Ulf Nehrbass, a luxemburgi egészségügyi intézet vezérigazgatója szerint a tömeges vizsgálat célja, hogy a tünetmentes emberek mihamarabb teljes körűen munkába állhassanak. Ennek érdekében Luxemburg 17 határ menti tesztállomás felállítását is tervezi Belgiummal, Németországgal és Franciaországgal közös határain az ingázó munkavállalók szűrésére - tette hozzá.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, a meghozott intézkedések eredményt hoztak.

Közölte, kormányának terve van a gazdaság újraindítására, a hirtelen jött munkanélküliség felszámolására, a turizmus fellendítésére, valamint a vállalatok támogatására a fenntartható fejlődés érdekében.

Várhatóan június elsején a rendkívüli intézkedéseket részben feloldó csomagot mutat be a kormány, amelyben szó esik majd egyebek mellett az egyházi rendezvények, a misék és istentiszteletek rendjére vonatkozóan is mondta Bettel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése