Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leáldozhat a fémtolvajoknak?

Leáldozhat a fémtolvajoknak?

Minimum öt évet ülhetnek börtönben a fémtolvajok, ha a parlament elfogadja az új büntetőjogi szabályozást. A fémtörvény elfogadását követően még az őszi ülésszakban tárgyalhatja az országgyűlés az ehhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást. A tolvajok mellett, az orgazda fémfelvásárlók is legalább ötéves börtönnel számolhatnak majd.

'Bízom benne, hogy a frakció támogatja a büntető törvénykönyv általa kezdeményezett módosítási javaslatait és hamarosan teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása' – mondta el Boldog István fideszes országgyűlési képviselő a szoljon.hu hírportálnak.

Szigorúan véve terrorista cselekménynek nem lehet minősíteni a fémlopást, mégis az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket. Legyen az öntöttvas csatornafedél vagy vonatok működéséhez szükséges rézvezeték, huzal, a biztonsági berendezések fémdoboza, vagy kórházak zavartalan működését biztosító aggregátor, a lényeg ugyanaz: a tolvajok közüzemeket tesznek működésképtelenné. Akár tömegkatasztrófát is előidézhetnek ezzel, valószínűleg csak a véletlennek köszönhető, hogy eddig nem történt nagyobb baj. Ráadásul olyannyira megszaporodtak az ilyesfajta bűncselekmények, hogy bizonyára nagyon sok képviselőtársam fogja a kezdeményezésemet támogatni – tette hozzá a honatya.

A képviselő kiemelte, fontos eleme a tervezetnek, hogy az orgazda fémfelvásárlókat éppúgy büntetné, mit magukat a tolvajokat. Akkor lehet igazán eredményes a fémtolvajlás elleni harc, ha a felvásárló piacot is megszüntetjük. 'Nyilvánvaló, ha nem tudják eladni az ellopott dolgokat, nincs értelme kockáztatni miatta' – hangsúlyozta Boldog István.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a színesfémlopások száma a rendőrkapitányság illetékességi területén és ez annak is köszönhető, hogy a Btk. külön is foglalkozik ezzel a bűnelkövetési formával, másrészt szigorú ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség. Főként lakatlan ingatlanok, gazdasági területek, ipartelepek, társasházak a lehetséges célpontok.

A sikeres rendőri munka, a tucatnyi felderített ügy azonban nem elegendő az illegális fémkereskedelem felszámolásához. A színesfémlopások teljes visszaszorítására a fémátvételi rendszer jelenleg is folyamatban lévő megreformálása megoldást fog jelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal