Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. December 02. 15:04, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Kovács Attila

Még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre a települések

Még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre a települések

A Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra, miután a pályázatok beadási határidejét 2022. december 31-ig meghosszabbították

- mondta el az erdőkért felelős államtitkár szerdán Pilismaróton, a településen tartott ünnepélyes faültetésen.

Zambó Péter kiemelte, ha a településeknek van szabad területe, de nincs szakmai tapasztalata az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig felkínálják szakértelmüket és szolgáltatásaikat.

Kozma Ákos az alapvető jogok biztosa arról beszélt, hogy a Pilismaróton folytatódó program nemcsak egy élhető település biztosítéka, hanem a tájba és a környezetbe illő fák kiválasztásának folyamata is, illetve a jövőnek szóló cselekedet, mely egyúttal az ősök munkájának megbecsülése.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felidézte, hogy a kormány 27 százalékra szeretné növelni az ország erdővel borított területeinek arányát. A 2020-21-es ültetési szezonban országosan 160 hektár erdőállomány jött létre, ez 118 480 darab facsemete elültetésével egyenértékű - ismertette.



Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a kormány támogatja a kistelepülések életét, így az elmúlt hetekben ötvenmillió forint támogatás érkezett Pilismarótra. A mostani faültetésben azonban nem a pénz, hanem az élhető településről való közös gondoskodás a legfontosabb.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdetett újabb Országfásítási Programot, 2020-ban 12 ezer sorfát ültettek 475 településen, 2021 ősszén és 2022 tavaszán pedig 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település.

Két év alatt másfél milliárd forintot fordítottak a vidéki települések fásítására, ezzel a rendszerváltozás óta a legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási program valósult meg.

Címkék: erdő, fa, faultetes, telepítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.