Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

Megfejtették a sportteljesítmény növelésének titkát

A rágás - legyen szó rágógumiról, napraforgómagról vagy fogvédőről - javítja az éberséget és a reakcióidőt, s ennek köszönhetően a sportteljesítményt - írja a Fox News.

A tanulmány keretében a japán kutatócsapat 17 résztvevőt kért meg arra, hogy nézzenek egy videóképernyőt és reagáljanak a történtekre egy kézi ravasz megnyomásával. Egyszer rágózniuk kellett a tevékenység végzése közben, máskor üres szájjal kellett azt csinálniuk.

Az eredmény meglepő: akkor, amikor rágóztak a résztvevők, 7 százalékkal vagy 36 milliszekundummal jobb volt a reakcióidejük. Ez talán nem tűnik soknak, de egy meccs közben a másodperc ezredrésze is számít, eldöntheti a kimenetelét. Sőt a sportok esetében, a győztesek és a mögöttük állók között a különbség csupán milliszekundumban mérhető.

Ennek oka, hogy a rágás, az állkapocs izmainak mozgása serkenti az agy bizonyos régiójának, a premotor cortexnek a működését, ami növeli az agy reakcióidejét és mozgásra serkent. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rágás növeli a pulzusszámot és javítja a vérellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.