Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Május 15. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyire egészséges a gluténmentes diéta?

Mennyire egészséges a gluténmentes diéta?

A gluténmentes diéta egyre nagyobb divat lett manapság. A termékek száma végtelen, egyre több cimkén olvasható a 'gluténmentes' felirat. De vajon a teljes kiőrlésű terméket valóban érdemes gluténmentesre cserélni? Melyik az egészségesebb? Erre próbált választ adni a FoxNews cikke.

Tagadhatatlan, hogy a lakosság mintegy 1 százalékának, akik lisztérzékenységben szenvednek, nincs más lehetőségük, kerülniük kell a gluténtartalmú ételeket. Azok számára, akik nem szenvednek a betegségben, viszont a kérdés megválaszolása jóval komplikáltabb.

Az igazság az, hogy a gluténmentes termékek nem feltétlenül egészségesebbek, mint a fehérjét tartalmazó társaik. A glutént sokszor valamilyen összetevővel, például kukoricával helyettesítik, ami szintén kiválthat bélgyulladást vagy más allergiás reakciókat. Emellett sokszor olyan összetevők találhatók az ilyen termékekben a glutén pótlására, amelyek még több kalóriát, cukrot tartalmaznak. Ilyenek a már említett kukorica, a burgonya, a rizs, a cirok, amelyek igaz, hogy kevesebb fehérjét, de annál több szénhidrátot tartalmaznak.

Emiatt elképzelhető, hogy a gluténmentes diétát követően még akár több súlyt is szed fel, mint előtte. Ehelyett válassza a teljes kiőrlésű termékeket, kerülje a növényvédő szereket, az antibiotikumokat tartalmazó ételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.