Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Március 18. 13:33, hétfő | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Műanyag zacskótól pusztult el egy bálna a Fülöp-szigeteknél

Műanyag zacskótól pusztult el egy bálna a Fülöp-szigeteknél

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.

A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.

A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.

Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.

Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.