Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem menekülhetnek a szolgáltatók

Nem menekülhetnek a szolgáltatók

Ha nem javulnak a kilátásaik, a lakosságot ellátó egyetemes energiaszolgáltatók akár egyszerre, egy időpontban is bejelenthetik, hogy visszaadják működési engedélyüket – tudta meg a Magyar Nemzet.A lakossági ellátásból való kihátrálás ugyanakkor a jelenlegi szabályozás szerint gyakorlatilag lehetetlen, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ugyanis kötelezheti a szolgáltatókat, hogy úgynevezett végső menedékesként minden körülmények között gondoskodjanak a háztartások ellátásáról.

Mint a MEKH-nél a lap megkeresésére közölték, a hivatalnak mérlegelési jogköre van a tekintetben, hogy az engedély visszavonása mikor és milyen feltételekkel történhet. Ez lényegében azt a célt szolgálja, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő felhasználók ellátásbiztonsága ne sérüljön. Vagyis a hivatalnak biztosítania kell, hogy Magyarország egész területét egyetemes szolgáltatással lefedjék, emiatt pedig az engedély visszavonása során a MEKH-nek „különös körültekintéssel kell eljárnia”.

Amennyiben a hivatal visszavonná egy egyetemes szolgáltató engedélyét, úgy ki kellene választania egy végső menedékes szolgáltatót az adott területre, amely átveszi a fogyasztók ellátását. Ez alapesetben úgy történik, hogy a megmaradó cégek pályázhatnak az ellátó nélkül maradt felhasználókra. Ha viszont nincs jelentkező, akkor a MEKH automatikusan kijelöl egy területi háztartásoknak energiát szolgáltató társaságot. – A felhasználók ellátását az egyetemes szolgáltató nem utasíthatja vissza, tekintettel arra, hogy a törvény erejénél fogva ellátási kötelezettsége van az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználókra vonatkozóan – közölték a Magyar Nemzet kérdésére a MEKH-nél. Így tehát amennyiben a szolgáltatók egyszerre akarnák visszaadni az engedélyüket, akkor nem maradna olyan szereplő, aki átvehetné az ügyfeleket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.