Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs orvosság az Ukrajnában terjedő pestisre

Nincs orvosság az Ukrajnában terjedő pestisre

Nem elég a forradalom és az orosz fenyegetés, Ukrajnának sertéspestis-járvánnyal is szembe kell néznie: az afrikai eredetű ASP-vírusára nincs orvosság, rendkívül ellenálló és életképes, a vaddisznók pedig hozzánk is behozhatják. Itthon eddig nem tapasztaltak ASP-fertőzést, de a járvány leállíthatná az EU-n belüli és kívüli sertésexportot is - mondta el az OrientPress kérdésére a NÉBIH.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán jelentette be, hogy a közegészségügyi hatóságok lefertőtlenítenek minden Ukrajnából érkező személy -és teherautót, és elkobozzák a sertéshús tartalmú ételeket is, így védekezve ASP, vagyis az afrikai sertéspestis terjedése ellen, ami akár a kocsik kerekeire tapadt földdel is terjedhet. Mivel a járvány végét nem lehet megjósolni, a fokozott ellenőrzés a közeljövőben biztosan fennmarad.

Érdeklődésünkre a NÉBIH írásban közölte:az ukrán társszervek januárban észlelték az ASP feltűnését a 'Pischane' vadászati terület (Luganszk megye) vaddisznó-állományában. Az ASP agresszívebb és ellenállóbb is a klasszikus sertéspestis vírusánál, fő hordozói pedig a vaddisznók és a rajtuk élősködő puha kullancsok, de gyorsan átterjed a házisertésre is. Mivel a vírus ellen nincs orvosság, és az állatok teste sem termel ellenanyagot, túlélés esetén ezek évekig is terjeszthetik a kórt - de hosszú ideig fertőzésveszélyes a beteg sertésből készített élelmiszer is.

A NÉBIH ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarországon nincs nyoma az afrikai sertéspestisnek, a hivatal pedig a vadászati hatóságokkal és civil vadászokkal is együttműködve ellenőrzi a kilőtt vadkanokat. 'A klasszikus sertéspestis (KSP) monitoring program keretében az Ukrajnához közel eső megyékből (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) minden kilőtt vaddisznó esetében virológiai (PCR) vizsgálat is végrehajtásra kerül a szerológiai vizsgálaton túl' - emeli ki levelében hivatal.

Itthon leginkább a klasszikus sertéspestis (KSP) jelentett eddig veszélyt - 2007 és 2009 között sok fertőzött vaddisznót lőttek ki a szlovák-magyar határ közelében, ám érdekes módon ekkor tűnt fel Kelet-Európában az ASP is, Grúziából terjedve Nyugat felé.

Az afrikai és klasszikus sertéspestis elleni védekezés gazdasági szempontokból is fontos, hiszen betegség megjelenése akadályozza az EU-n belüli és a harmadik országokkal történő élőállat- és sertéstermékek kereskedelmét - mutat rá a az élelmiszer-biztonsági szerv. Magyarország számára ez most kiemelt jelentőséggel bír, hiszen Oroszország várhatóan március végéig feloldhatja a magyar sertésimport tilalmát, amit egy járvány hatására biztosan meghosszabbítanának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése