Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. December 13. 07:40, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Összeesküvés-elméleteket terjesztettek strasbourgi merényletről

Összeesküvés-elméleteket terjesztettek strasbourgi merényletről

Azt feltételezve, hogy a merényletet a titkosszolgálatok rendezték meg.

Összeesküvés-elméleteket terjesztettek szerdán a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek egyes Facebook-csoportjaiban a Strasbourgban két halálos áldozatot és 13 sebesültet követelő lövöldözés kapcsán, azt feltételezve, hogy a merényletet a titkosszolgálatok rendezték meg a rendkívüli állapot kihirdetése érdekében és a tüntetők elijesztésére.

A közösségi oldalakon sokan azt feltételezik, hogy az "úgynevezett terrortámadást" a kormány rendelte meg a sárgamellényesek közel egy hónapja tartó tiltakozássorozatának elnémítására.

"És íme. Megtörtént, aminek meg kellett. Véletlenül éppen Macron beszédének másnapján és a következő szombati tiltakozás előtt" - olvasható egy kommentben az újabb tiltakozónap hivatalos oldalán, amelyhez eddig több mint 60 ezren csatlakoztak.

A sárgamellényesek egyik fő hangadójának számító "Fly Rider" (Maxime Nicolle) videót tett közzé saját, mintegy 120 ezer követővel rendelkező oldalán, amelyben azt mondja: "Most komolyan, valaki aki tényleg merényletet akar végrehajtani, nem arra vár, hogy három emberbe ütközzön este nyolckor egy utcában, hanem a Champs-Elysées-re megy, amikor ott milliók vannak és felrobbantja magát. Na, az egy igazi merénylet!" - mondta a sárgamellényes.

Egy kommentelő szerint "biztos volt egy degenerált Strasbourg utcáin, és ezt most a kormány merényletnek akarja eladni".

"Ez a strasbourgi esemény túl szép segítség Macronnak, hogy elfelejtesse a sárgamellényeseket. Őrültek mindenhol vannak. De emiatt készültséget hirdetni?!" - írta a sárgamellényesek egyik alapítócsoportja, a Blocage National le 17 Novembre Organisation Générale.

Az összeesküvés-elméleteket terjesztő üzenetek miatt több Facebook-csoport adminisztrátora jelezte, hogy átmenetileg felfüggesztik a kommentálási lehetőséget és semmilyen új tartalmat nem publikálnak. A kezdeményezést számos olyan sárgamellényes üdvözölte, akik elhatárolódtak az üzenetektől és együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóival.



Laurent Nunez belügyminiszter-helyettes a France Inter közrádióban szerdán megerősítette, hogy nem tervezi a kormány a sárgamellényesek tüntetéseinek betiltását és szombaton megrendezhetik az ötödik országos tiltakozónapot is. A kormánytag felháborítónak nevezte azokat a manipulációs vádakat, amelyek szerint a kormány megpróbálja elfojtani a sárgamellényesek mozgalmát. Hozzátette, hogy Strasbourgban emberek haltak meg és több a súlyos sérült. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy szombaton kevesebb sárgamellényes tüntetés lesz, mint az elmúlt hétvégéken.

Fabrice Epelboin, a közösségi oldalak szakértője szerint a sárgamellényeseknek csak kis százaléka terjeszti az összeesküvés-elméleteket, a többségük inkább nyugalomra int a merényletet követően, és együttérzést fejezte ki.

Szerdán mintegy 4 ezren tiltakoztak az úttorlaszokon és a körforgalmakban az előző napi 6 ezerhez képest. Abban egyetértettek, hogy a tiltakozást folytatni kell Emmanuel Macron államfő hétfői bejelentései és a strasbourgi merénylet után is, de abban megoszlottak a vélemények, hogy részt kell-e venni a szombati tiltakozónapon a nagyobb városokban szervezendő tüntetéseken.

Nicole Belloubet igazságügy-miniszter egyértelműen azt mondta, hogy "a mozgalomnak véget kell érnie", amire válaszul Clémentine Autain kommunista képviselő azzal vádolta meg a kormányt, hogy fel akarja használni a strasbourgi merényletet céljai eléréséhez. Benjamin Griveaux kormányszóvivő azzal zárta le a vitát, hogy "nem a kormány dolga megmondani, hogy egy tiltakozó megmozdulásnak folytatódnia kell-e vagy sem".

A francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, jelképesen "gazdasági és szociális rendkívüli állapotot" hirdetett ki, és egy sor intézkedést jelentett be. A cél az, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. A konkrét intézkedések között szerepel, hogy a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, a kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése