Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Szeptember 20. 12:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

OVSZ: a véradások biztonságosak

OVSZ: a véradások biztonságosak

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 csatorna szombat esti műsorában.

Nagy Sándor hangsúlyozta: a dolgozók maszkban vannak és hétfőtől a donoroknak is kötelező lesz maszkot hordaniuk. Emellett ügyelnek a távolságtartásra, fokozottan fertőtlenítenek minden olyan felületet, amellyel a véradók érintkezhetnek és egyre több intézetben biztosítják az időpontra érkezést, amivel már sokan élnek.

Tájékoztatása szerint a készletek mennyisége jelenleg a biztonságos tartományban van, van annyi biztonsági tartalék, hogy ha a kórházakban hirtelen nagyobb mennyiségű vérkészítményre lenne szükség vagy valamilyen okból nem tudnák a véradókat fogadni, akkor is elegendő lenne pár napra.

Elmondta, a koronavírus-járvány miatt tavasszal meredek visszaesést tapasztaltak a véradásban, de akkor a kórházak is kevesebb vérkészítményt használtak. Bár nyáron normalizálódott a helyzet, több véradót kell megszólítani annak érdekében, hogy megjelenjenek annyian, ahány emberre szükség van.

Nagy Sándor beszélt arról is, hogy nyáron több száz egység vérplazmakészítményt állítottak elő koronavírus-fertőzésen átesettek véréből. A legújabb, jövő héten induló kampányukkal pedig nemcsak azokat szólítják meg, akik a fertőzés súlyosabb formáján estek át és kórházban voltak, hanem mindenkit, aki fertőzött volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.