Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 06. 05:07, szerda | Belföld
Forrás: mti

Pénzmosás kísérlete miatt ítéltek el három Bács-Kiskun megyei férfit

Pénzmosás kísérlete miatt ítéltek el három Bács-Kiskun megyei férfit

Egy ghánai cég csaknem 300 ezer dollárját próbálta megszerezni az a három Bács-Kiskun megyei férfi, akiket jogerősen kettő, illetve három év börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla.

A táblabíróság különösen nagy értékre, folyamatosan elkövetett pénzmosás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

A sértett ghánai, accrai székhelyű vállalkozás a többi közt fagyasztott halak kereskedelmével foglalkozott, és európai cégekkel is üzleti kapcsolatban állt. Levelezésüket e-mailen folytatták, az eladó elektronikusan küldte meg a vevőnek számláját, amely a szállítmányok ellenértékét egy svájci bankban vezetett számlára utalta át.

2015. január 24-én a ghánai cég 657.840 dollárról szóló előlegszámlát kapott partnerétől. A vállalkozás képviselője január 27-én megbízást is adott bankjának a pénz átutalására. A vevő és az eladó levelezését ismeretlenek azonban feltörték, és január 30-án a ghánai céget arról tájékoztatták, hogy egy újabb fizetési megbízás szükséges a vételár átutalásához, mivel megváltozott a bank neve és a számlaszám is.

Az elkövetők az elsőrendű vádlott által irányított cég egy szlovákiai bankban vezetett számlájának számát adták meg, amelyre meg is érkezett Ghánából az átutalás. A harmadrendű vádlott megbízásából az első és másodrendű vádlott 2015 február elején többször megjelent a bankban, 100 ezer dollárt készpénzben próbáltak felvenni, és kezdeményezték 195 ezer dollár továbbutalását. A pénzintézet azonban felfüggesztette a szokatlan tranzakciók végrehajtását, és értesítette a hatóságokat. A szlovák rendőrség február 9-én az első- és a másodrendű vádlottat a bankból kilépve őrizetbe vette. Az eljárás során kiderült, közreműködésükért a bankszámlán lévő összeg 5 százalékát kapták volna meg.

A nyitrai járásbíróság döntése alapján a 657 ezer dollárt 2016-ban visszakapta a ghánai cég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.