Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 13. 12:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Political Capital: sokan hisznek abban, hogy egy háttérhatalom irányítja az országot

Political Capital: sokan hisznek abban, hogy egy háttérhatalom irányítja az országot

A magyar társadalomban meglehetősen sokan hisznek abban az összeesküvés-elméletben, amely szerint a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot - derült ki a Political Capital Institute felméréséből, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

A magyarok 42 százaléka szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat. Ennél némileg kevesebben - 36 százalék - voltak ezzel ellentétes véleményen - olvasható a kutatás összefoglalójában.
Mint írták, ez a vélekedés minden csoportban elterjedt, ugyanakkor leginkább azok körében, akik inkább a társadalom kevésbé előnyös helyzetű csoportjaiból kerülnek ki.
Az összeesküvés-hívők nagyobb arányban találhatók meg a férfiak és a szakmunkások körében, illetve a vidéki városok lakói között. A munkanélküliek körében szintén nagyobb arányban találunk olyanokat, akik szerint valamiféle kormány mögötti háttérhatalom irányítja az országot.
A kutatás szerint a pártok szavazótáborai között éles eltérések tapasztalhatók. A Jobbik szavazói körében a legelterjedtebb (68 százalék) az az elmélet, miszerint valójában nem is a kormány irányít. Őket követik az LMP (52 százalék), az MSZP (49 százalék), a Fidesz (43 százalék), majd az Együtt-2014 (32 százalék) szavazói.
A Political Capital szerint "ezzel egyébként kitapinthatóvá válik a Fidesz és a Jobbik szavazói közötti egyik fontos törésvonal is": bár a fideszesek is hajlamosak hinni egyes összeesküvés-elméletekben, kevésbé gondolják azt, hogy az összeesküvésnek maga a kormány is része.
A fideszesek számára, akik szerint nem a kormány irányítja az országot, a párt "szabadságharca" éppen a háttérhatalom gyarmatosító törekvései elleni küzdelemről szól.A jobbikosok azonban pártjukkal és annak szellemi holdudvarával összhangban hajlamosabbak azt gondolni, hogy "Magyarországot a háttérhatalom kormányozza", és a kormány csak ezen háttérhatalom helytartója - olvasható az anyagban.
A kutatás szerint a pártválasztók 47 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy nem a kormány irányít, és nem tudni, ki mozgatja a szálakat a háttérből.
A pártpreferencia nélküliek között azonban - ahol az ilyen összeesküvés-elméletekre nagyobb fogékonyságot várhatnánk - szignifikánsan kevesebben, csupán 37 százaléknyian vélekednek úgy, hogy a kormány helyett valakik a háttérből irányítják az országot - írták.
A felmérés szerint a legtöbben - "az Orbán-kormány szabadságharcos retorikájára rímelve" - a nemzetközi pénzügyi köröket és más államokat sejtenek az összeesküvés hátterében.
A Political Capital összefoglalója a Tárki júniusi omnibusz kutatásában, majd a júliusi internetes reprezentatív kutatásában feltett kérdésekre adott válaszok alapján számított első eredményeket közli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár