Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 20. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ritkán fordul elő az éberség altatás közben

Ritkán fordul elő az éberség altatás közben

Annak kockázata, hogy valaki felébredjen általános érzéstelenítéses altatás alatt, rendkívül kicsi, 15 ezerből mindössze egy esetben fordul elő - mutatott rá egy kutatás, amelyről a BBC számol be. A vizsgálat keretében a brit aneszteziológusok mintegy 82 százalékát kérték meg arra, hogy jelentsenek bármilyen műtét közbeni éberséget.

Ennek keretében a 3 millió elvégzett műtét során 153-nál jeleztek némi tudatosságot. Az aneszteziológusok beszámolói szerint csak nagyon kevés beteg érzett valamilyen fájdalmat, vagy szenvedett stressztől. A kutatók szerint az eredmények megnyugtatóak lehetnek a páciensek számára.

Tim Cook professzor, a tanulmány társszerzője, aneszteziológus elmondta: 'A legtöbb előfordult tudatosság esetben az indukciós eljárás során a betegek tudatuknál voltak az altatás előtt és a műtétet követően. Ez nem teljes, csak némi éberséget jelent, ilyenkor némi zajt hallanak'.

Csupán kevés megkérdezett aneszteziológus számolt be arról, hogy a betege fájdalomról vagy stresszről panaszkodott volna neki.

A szakemberek szerint meg kell találni az egyensúlyt a túl kevés és a túl sok nyugtató között. Egyes kórházaknak külön mérőeszközük van az alvás szintjének mérésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.