Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 29. 14:49, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Súlyos döntést kell meghozniuk

Súlyos döntést kell meghozniuk

A japán kormány ideiglenes atomhulladék-tárolót szeretne Fukusima prefektúrában, míg a helyi vezetők atommentes jövőt akarnak.

Hoszono Gosi japán környezetvédelmi miniszter Szato Juhei fukusimai kormányzóval folytatott tárgyalása során ismertette tervét, amely szerint a megsérült fukusimai erőmű közelében található, súlyosan szennyezett területeken egy átmeneti atomtemetőt hoznának létre a márciusi atombaleset következtében keletkezett nukleáris hulladék tárolására. Hoszono elmondása szerint nem kivitelezhető azon területek fertőtlenítése, ahol az évi várható sugárdózis értéke meghaladja a 100 millisievertet, így ezeket a nagyrészt a Fukusima–1 erőmű közvetlen közelében található földeket az állam felvásárlás vagy hosszú távú kölcsönbevétel útján átvenné, és a hulladék tárolására használná fel.

Szato szerint a terv nagyon komoly következményekkel járna az érintett települések számára, hozzátéve, hogy a prefektúra kormányzata az érintett községekre bízza a döntést. Vatanabe Tosicuna, az egyik érintett város, Okuma polgármestere úgy nyilatkozott, hogy „a nagy kihívás előtt álló” település vezetése „gondosan mérlegeli” a felkérést. A kormány 2013 márciusáig tervez határozni az atomtemető helyéről, ahol 2015 januárjától tárolnák a nukleáris hulladékot.

Ezzel egy időben a fukusimai kormányzat újjáépítési tervében a prefektúrában található tíz atomreaktor felszámolását helyezte kilátásba. A terv a márciusban balesetet szenvedett, már korábban lebontásra ítélt Fukusima–1 erőmű mellett a földrengést és cunamit komolyabb károk nélkül átvészelő, négy reaktorral rendelkező Fukusima–2 létesítmény leállítását is magában foglalja.

A prefektúra tervében a terület fertőtlenítése mellett a megújuló energiaforrások felhasználásának jelentős növelése és sugárzással kapcsolatos betegségeket kúráló gyógyszerek kutatásának ösztönzése is szerepel. Szato azt reméli, hogy a terv, amelyet „az újjáépítés iránytűjének” nevezett, a prefektúra fejlődésének biztosítása által a márciusi katasztrófákat követően elmenekült fiatalokat is képes lesz majd visszavonzani Fukusimába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése