Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 01. 14:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szakszervezetek tiltakoznak a Pápai Hús szakszervezeti vezetőjének elbocsátása ellen

Szakszervezetek tiltakoznak a Pápai Hús szakszervezeti vezetőjének elbocsátása ellen

A térségben működő öt nagy szakszervezet tiltakozik az ellen, hogy a Pápai Hús 1913 Kft.-nél dolgozó húsos szakszervezet titkárát azonnali hatállyal, a szakszervezetek szerint mondvacsinált indokkal elbocsátották - tájékoztatta a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője, Molnár Ákos kedden az MTI-t.

A szakszervezeti vezető elmondta: a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Pedagógus Szakszervezet (az MSZOSZ-hez tartozó szervezetként, munkavállalói szolidaritásból), az Audi-Hungaria Független Szakszervet, valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 közös álláspontja szerint tűrhetetlen, hogy egy függetlenített szakszervezi vezető, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi titkára, aki az üzemi tanács elnöke és a felügyelőbizottság tagja is, egyik napról a másikra, megalapozott jogi indok nélkül elveszítse az állását.
A Pápai Hús 1913 Kft. alkalmazottja, Harkai Attila a múlt pénteken kapta kézhez felmondólevelét, amiben a cég közölte, hogy azonnali hatállyal elbocsátják, mivel - többek között - engedély nélkül elhagyta a munkaterületét - tájékoztatott Molnár Ákos.
Hozzátette: ez a szakszervezetek szerint mondvacsinált ok, hiszen a HDSZ titkára, mint függetlenített szakszervezeti vezető, munkaidejét szakszervezeti munkával töltheti, s erről a munkáltatónak nem, csak a tagságnak köteles elszámolni, a munka törvénykönyve alapján.
Példátlan, ami történt, ez a térségben 20 éve nem fordult elő - szögezte le Molnár Ákos.
Tájékoztatása szerint az öt szakszervezet kedden délután a húsgyárnál követeli, hogy a munkáltató vonja vissza teljesen jogszerűtlen azonnali felmondását.
Uzsoky András, a csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: a szakszervezeti titkár nem a munka törvénykönyve szerint végezte a szakszervezeti munkáját és súlyosan megszegte a gyár belső szabályait, ezért mondtak fel neki. Az elbocsátás dolgozói bejelentésre indult, a belső vizsgálat olyan anomáliákat tárt fel, amelyeket köztulajdonban lévő cég nem nézhet el - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Címkék: Gazdaság-húsipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal