Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tanyavillamosítást tervez a kormány

Tanyavillamosítást tervez a kormány

Tanyavillamosítási programot tervez a kormány – legalábbis erre utal az a levél, amelyet az EnergiaFocus.hu információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött valamennyi áramelosztó cégnek a múlt héten. A tárca arra kíváncsi, mennyibe kerülne a ma még hálózatra nem kötött egyedülálló lakóépületek csatlakoztatása az elosztórendszerre. Szakértők szerint amennyiben a kormány valóban elindítana egy tanyavillamosítási programot, a tanyák beillesztése az elosztóhálózatba darabonként elérheti akár az egymillió forintot is.

Az EnergiaFocus.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a kormány az elosztócégeknél a tanyák hálózatra kötésének lehetőségei felől érdeklődik. Információik szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt héten az E.ON, az Elmű-ÉMÁSZ csoport, illetve az EDF Démász elosztóhálózati cégeihez egy-egy elektronikus levelet juttatott el. Ezekben mindössze két kérdés állt: egyrészt az NFM arra volt kíváncsi, mennyibe kerülne egy-egy különálló tanya, vagy egy tanya csoport rákötése a villamos energia-hálózatra.

Másrészt pedig a tárca afelől érdeklődött, mennyibe kerülne az elosztócégeknek az, ha átvennék a ma szigetüzemben működtetett áramrendszerek üzemeltetését. Ez utóbbinak azoknál a tanyáknál van jelentősége, ahol az ott lakók maguk termelnek villamos energiát, ám nem csatlakoznak rá az elosztóhálózatra. Azonban éppen emiatt az elosztók egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal a szigetüzemek működtetésére, hiszen ezek nem az ő, hanem a tanyák tulajdonát képezik.

Azonban nem csak a vezetékek és a csatlakozások kiépítése jelentene költséget a cégek számára. Az új kábelek kihúzásával ugyanis megnövekedne a fizetendő vezetékadó mértéke is, amelyet tovább emelne a szigetüzemek átvétele.

A jelenleg egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben lévő elosztócégeknek így mindez hatalmas kiadást jelentene, főként ha a tanyavillamosítással járó költségeket nekik kellene állniuk úgy, hogy azt nem érvényesíthetnék később a díjszabásaikban.

Egyelőre nem teljesen látszik, mi lenne a célja egy ilyen tanyavillamosítási programnak. Mindenesetre a program elindítása esetén nem könnyítené az elosztócégek helyzetét az sem, hogy a következő években – egy idén tavasszal elfogadott törvénymódosítás értelmében – a ma még a levegőben lógó elektromos vezetékek jelentős részét a föld alá kell vinniük saját költségükön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.