Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 07. 12:51, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Több cég is mulasztott az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások során

Több cég is mulasztott az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások során

Lezárultak az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások vizsgálatai, amelyek szerint egyaránt mulasztott a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft., valamint az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) is; az ügyben több mint 2 millió forint bírságot is kiszabtak - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden a Heves Megyei Kormányhivatal.

A vizsgálatokat azt követően indították, hogy a Heves megyei településen tavaly október 7-e és november elseje között szünetelt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban mutatták ki szerves oldószerek jelenlétét.
A szennyezés okának feltárása jelenleg is tart, a lezárult vizsgálatok arra vonatkoztak, hogy szabályosak voltak-e az érintett szolgáltatók és hatóságok vízminőség-ellenőrzési eljárásai - közölte a kormányhivatal.
A tájékoztatás szerint Horváth László, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, megyei kormánymegbízott korábban belső ellenőrzést és fegyelmi vizsgálatot rendelt el a kormányhivatal népegészségügyi és szakigazgatási szervénél, és ennek végéig kezdeményezte a megyei tisztifőorvos felfüggesztését.
Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) ezzel párhuzamosan indított vizsgálata megállapította, hogy a szakigazgatási szerv szabálytalan gyakorlatot alakított ki a vízminőségi adatok gyűjtésében. Fegyelmi eljárás indult a közegészségügyi osztály vezetője és az üzemeltetői adatszolgáltatást feldolgozó közegészségügyi-járványügyi felügyelő ellen.
Az osztályvezető december 31-i hatállyal, a felelősségre vonási eljárás közben lemondott közszolgálati jogviszonyáról, a felügyelő fegyelmi büntetést kapott. A megyei tisztifőorvos a felelősségi helyzet feltárása után visszatért hivatalába, de a szervezeti egységek közötti információáramlás hiányossága miatt írásbeli megrovásban részesült.
Az Abasár község ivóvízellátását üzemeltető Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-t másfélmillió forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete. Az indoklás szerint a kft. megsértette a vonatkozó kormányrendeletet, mivel nem a tőle elvárható módon vizsgáltatta az általa szolgáltatott ivóvizet.
A vizsgálatok további megállapításai szerint az ÉRV Zrt. a szennyezés megjelenésekor nem tájékoztatta azonnal az illetékes népegészségügyi szervet, ezzel akadályozta a mikroszennyeződés okainak kivizsgálását, és a szükséges intézkedések elrendelését. Az ÉRV Zrt.-t 800 ezer forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a hatvani népegészségügyi intézet.
A Heves Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye tartalmazza: az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-nél, illetve az ÉRV Zrt.nél az ügyben lefolytatott belső vizsgálatok eredményéről nincs tudomásuk.
Az abasári lakosok november 15-étől egy ideiglenes átkötővezetéken keresztül kapják az egészséges ivóvizet. A végső megoldást a Mátrafüred és Abasár közötti távvezeték kiépítése jelenti majd. A beruházás a kormány által átcsoportosított 90 millió forintból készül el június 30-ig, jelenleg a távvezeték tervezése zajlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során