Városlista
2025. április 26, szombat - Ervin

Hírek

2019. Április 11. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Több mint 7800 tonna füstölt áru fogy Húsvétkor

Több mint 7800 tonna füstölt áru fogy Húsvétkor

Több mint 7800 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke eléri a 13 milliárd forintot

- mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-nek a GfK Háztartáspanel adataira hivatkozva.

Az ügyvezető titkár hozzátette, hogy ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,6 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. Egyre többször vesz a lakosság minőségi termékeket, ugyanakkor a háztartások egyre kisebbek, ezért egyre kisebb mennyiséget vásárolnak.

A GfK Háztartáspanel adatai alapján a sonka és egyéb főtt-füstölt hús átlagára ára tavaly márciusban kilogrammonként 1643 forint, az azt megelőző év húsvéti időszakában 1546 forint volt - tette hozzá.

A húsvéti sonkák főbb típusait ismertetve elmondta, hogy a parasztsonka (egész) csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, a termék hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Az ügyvezető titkár kiemelte, hogy a hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, akiben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vásárláskor mindenki ellenőrizze a termék szavatossági idejét. Mindezek mellett javasolja, hogy figyeljenek a termék külseje és színe mellett a címkén található információkra, valamint az azon található ovális állatorvosi pecsétre, amely jelöli az üzemet, ahol az utolsó feldolgozási folyamat zajlott - jegyezte meg.

Címkék: húsvét, sonka

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 25. 07:41, péntek | Belföld

Folytatódik a változékony időjárás április utolsó hétvégéjén is

Folytatódik a változékony időjárás április utolsó hétvégéjén is: pénteken és szombaton többfelé kell esőre, záporra számítani, az ország nyugati részén inkább a borult ég és eső lesz a jellemző, míg keleten többórás napsüt

2025. Április 25. 07:39, péntek | Belföld

Szexuálisan bántalmazta a családjában élő nevelt gyermekeket

Többrendbeli, tizenkét és tizennyolc év alatti, a hatalma, felügyelete alatt álló gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség egy 31 éves férfival szemben.

2025. Április 24. 07:35, csütörtök | Belföld

Felhőszakadásra, villámárvízre figyelmeztet a meteorológia

Felhőszakadásra, villámárvízre figyelmeztet a HungaroMet Zrt. szerdai Facebook-bejegyzésében.

2025. Április 23. 07:51, szerda | Belföld

A valaha volt legalacsonyabb áramtermelési igényt mérték húsvéthétfőn

A valaha volt legalacsonyabb áramtermelési igényt mérték húsvéthétfőn, mert a szó szerint világbajnok arányú magyar naperőművek dübörögtek - írta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán.