Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trükköző webáruházak, civil lovasok és kiberbiztonsági incidens a Lapszemlében

Trükköző webáruházak, civil lovasok és kiberbiztonsági incidens a Lapszemlében

Több külföldön bejegyzett webkereskedő cég trükközik azzal, hogy a környező országok alacsonyabb áfáival árusítja itthon a különböző termékeket, emiatt több hagyományos üzlet készül lehúzni a rolót - számol be a Magyar Nemzet. Három hónap alatt 200 kiberbiztonsági incidenst regisztráltak - olvasható a keddi Népszabadságban. Az illetékesek szerint nem a lovak vérvonala, a felkészültségük, állapotuk a döntő, hogy alkalmasak-e a lovas szolgáltatásokra - írja a Magyar Hírlap.

Tombolt a karácsonyi bevásárlási láz az online kereskedőknél is, a legfrissebb becslések szerint a 200 milliárd forintot is meghaladta tavaly az internetes vásárlás, amelynek negyede decemberben bonyolódott le. Egyre égetőbb probléma, hogy a kereskedőknek nem csupán az óriási túlkínálat miatti versenyben kell megállniuk a helyüket, hanem egyre nehezebben tartják a lépést azokkal az internetes boltokkal, amelyek például Szlovákiából bonyolítják le az eladásaikat a magyar piacon.

A látszatra itthon működő webshopok ugyanis jóval a piaci árak alatt kínálják termékeiket, mivel a szomszédos országban a műszaki termékekre csupán 19 százalék forgalmi adót kell felszámolni, szemben az itthoni, 27 százalék áfával. Ennek köszönhetően tömegesen zsebelik be a magyar megrendeléseket. – Az árérzékeny vásárlót félrevezeti a magyar internetcímen, magyar nyelven elérhető weboldal. Azt hiszik, hazai cégtől vásárolnak, miközben az üzemeltető cég adószámából kiderül, hogy külföldi kereskedésről van szó – vázolta a Magyar Nemzetnek a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke.

***

A működésének 2013. július 1-jei kezdetét követő első negyedévben 200 incidensbejelentést regisztrált az állami és önkormányzati szervezetek kiberbiztonságáért felelős Kormányzati Eseménykezelő Központ - írta keddi a Népszabadság a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezetén belül létrehozott központ vezetőjére, Gyebrovszki Tamásra hivatkozva. Az incidensek 15 százaléka érintette az állami rendszereket. Az észlelt kibertámadások között kritikus, azaz a legmagasabb biztonsági besorolású nem volt.

Magas kockázatú is csak két-három, a többi közepes, alacsony vagy minimális veszélyt jelentett csupán az állami és az önkormányzati informatikai rendszerek működésére. A lap emlékeztetett: az Országgyűlés tavaly áprilisban fogadta el Az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt.

Ennek a jogszabálynak a felhatalmazása alapján az állami és önkormányzati szervezetekkel kapcsolatos kiberbiztonsági eseményekkel összefüggő feladatok végrehajtását a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős belügyminiszter hatáskörébe utalta. A törvényben előírt feladatok végrehajtására a Nemzetbiztonsági Szakszolgálaton belül létrehozták a Kormányzati Eseménykezelő Központot.

***

Várhatóan a szakmai szervezetek és a civil szakemberek véleménye is latba esik azon a holnapi egyeztetésen, amelyen a döntéshozók a Nemzeti lovas program jövőjéről dönthetnek - írja a Magyar Hírlap. A jelenlegi, szeptembertől hatályos szabályozás a lovardák fenntartói szerint számos, jellemzően kisebb családi vállalkozás előtt zárja be a kapukat. A szakemberek szerint nem az állatok vérvonala határozza meg, hogy alkalmasak-e a különféle lovas szolgáltatásokra, hanem a jószágok állapota, felkészültsége és a velük foglalkozó emberek hozzáértése, szorgalma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során