Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Január 22. 12:37, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajnai tüntetések - Azarov terroristáknak nevezi a zavargókat, újabb halott

Ukrajnai tüntetések - Azarov terroristáknak nevezi a zavargókat, újabb halott

Terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. Közben a főügyészség megerősítette, hogy két tüntető is lőtt sebek következtében vesztette életét.

"A Majdan (a Függetlenség terén demonstrálók) egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt, és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel" - fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.
Szerdára virradó éjjel és reggel újabb súlyos összecsapások törtek ki a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között. Az összetűzésben már három tüntető vesztette életét, egy lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig lelőttek, egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök vagy a zavargás résztvevői közül valaki.
Azarov felsorolása szerint "terror, fosztogatás, emberek jogtalan foglyul ejtése, önbíráskodás és provokációk" jellemzik a tüntetők viselkedését. "Az erkölcstelen és cinikus terroristák odáig mentek, hogy élő emberekre Molotov-koktélokat dobálnak" - emelte ki.
A kormányfő leszögezte, hogy a rendbontások résztvevőit nem lehet békés demonstrálóknak nevezni. "Ezek bűnözők, akiknek felelniük kell a tetteikért. Mint miniszterelnök kijelentem, hogy az áldozatok, amelyek sajnos, már vannak, a tömeges rendbontások szervezőinek és egyes résztvevőinek lelkiismeretét terelik, s ők viselik értük a felelősséget" - hangoztatta Azarov.
Követelte, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.