Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vizsga nélkül egy köztisztviselő sem dolgozhat

Vizsga nélkül egy köztisztviselő sem dolgozhat

A köztisztviselőknek 1993 óta kötelező letenniük a közigazgatási alapvizsgát, ennek elmulasztása a munkaviszony megszűnését vonja maga után. A szakvizsga 1998-ban került bevezetésre, ennek nem teljesítése pedig az előmenetelt gátolja - ismertette a Rádió Orient műsorában Juhász Judit, Budapest Főváros Kormányhivatala, Szervezési Főosztályának vezetője.

A Szervezési Főosztály idén januárban kezdte meg működését jelenlegi formájában, előtte Koordinációs- és Szervezési Főosztályként működött. 'A járások és a kerületi hivatalok kialakulásával vált szükségesség, hogy külön főosztály legyen a koordináció és a szervezés' - mondta Juhász Judit. Korábban három osztály működött, az Ügyviteli, a Képzésszervezési és Szervezési Osztály, most az utóbbi kettő bár összevonásra került, mégis két teljesen más feladatkör tartozik hozzájuk. Jelenleg 23 fős a létszámuk, tízen az Ügyviteli Osztályon dolgoznak, a többi munkatárs az összevont osztályon látja el feladatát.

A Szervezési Főosztályon a közigazgatásban dolgozó munkatársak részére szerveznek olyan közszolgálati típusú képzéseket, mint az alap- és a szakvizsga. Szintén ez az osztály szervezi az ügykezelői vizsgát, szakmai továbbképzéseket, tréningeket és alkotmányos alapismereti vizsgát azoknak a külföldieknek, akik magyar állampolgárokká szeretnének válni.

A közigazgatási alapvizsga 1993-óta létezik, melynek célja, hogy az eltérő iskolai végzettséggel rendelkező tisztviselők a munkájukhoz szükséges általános közigazgatási alapismereteket megszerezzék. A vizsga időpontját jogszabály határozza meg, de az alapvizsga elmulasztása esetén a munkaviszony megszűnik. A szakvizsga 1998-ban került bevezetésre, ennek nem teljesítése pedig az előmenetelt gátolja - mutatott rá a főosztályvezető.

A képzések szervezésén kívül egyéb szervezési-és koordinációs feladatokat is ellátnak. Mivel kis létszámmal dolgoznak, nem specifikusak a munkakörök, minden munkatárs részt vesz valamennyi feladat ellátásában. Márpedig azok igen sokrétűek, foglalkoznak rendezvények szervezésével, külső ellenőrzésekkel, szabályzatok, utasítások közzétételével, közérdekű panaszkezeléssel és munkáltatói kölcsönnel is.

Az Ügyviteli Osztály a Szervezési Főosztály másik része, ahol kizárólag a Kormányhivatal ügyiratkezelését és postaforgalmát látják el. Döntés született arról is a közelmúltban, hogy a jövőben ez az osztály látja el az ügyfélszolgálati feladatokat. A feladat végzésére eddig is volt példa, de rotációs rendszerben történt a munkavégzés, most azonban a nagyobb felelősség érdekében egy fő végzi ezt a feladatot- mondta Juhász Judit.

A jövőre nézve a stúdió vendége elmondta, leginkább az uniós projektekre és ezek koordinációjára, valamint a minőségirányítással kapcsolatos feladatokra helyezné a hangsúlyt, de ezek még a tervezés stádiumában vannak - zárta szavait a főosztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal