Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 03. 08:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Wagner 200 - A Ring-ciklus újra az Urániában

Wagner 200 - A Ring-ciklus újra az Urániában

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzik a New York-i Metropolitan Opera (Met) Ring-ciklusának HD minőségű felvételét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A bicentenáriumi vetítéssorozat keretében látható az új felfogásban, high-tech díszletekben játszott tetralógia, Wagner születésnapján pedig a monumentális produkció előkészületeiről szóló dokumentumfilm lesz műsoron Wagner álma címmel - közölte az MTI-vel Zsarnai Gábor pr-munkatárs.
Az eredetileg élőben közvetített produkciókban sztárénekesek léptek fel, az előadásokat a Met zeneigazgatója, James Levine és Fabio Luisi vezényelte.
A sorozat vasárnap A Rajna kincse vetítésével kezdődik, amelynek egyik főszerepét, Wotant Bryn Terfel világhírű basszbariton játssza. Egy héttel később, május 11-én látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben. Május 19-én következik a Siegfried, a címszerepben Jay Hunter Morrisszal, végül május 26-án látható Az istenek alkonya a ciklus izgalmas befejező része, ebben is Deborah Voigt és Jay Hunter Morris énekli Brünnhildét és Siegfriedet.
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb operadíszletét építették fel a Metropolitanben, amikor Wagner operaciklusának első részét, A Rajna kincsét három éve bemutatták. Robert Lepage kanadai rendező koncepciója alapján a 24 óriási, forgatható alumínium "billentyűből" álló 40 tonnás díszlet a legkülönbözőbb alakzatokba képes rendeződni. Videoinstallációkkal és speciális fényhatásokkal kiegészítve jelenítették meg a Rajna partját, sűrű erdőt vagy az izzó lángtengert.
A Met monumentális Ring produkciójának létrejöttét mutatja be a Wagner álma című dokumentumfilm, amely május 22-én, Wagner születésnapján kerül műsorra az Urániában.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.