Városlista
2021. szeptember 26, vasárnap - Jusztina

Hírek

2011. November 22. 07:38, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Papademosz ígéretet tett

Papademosz ígéretet tett

Megerősítette Lukasz Papademosz görög miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, hogy kormánya teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeket, amelyeket a második nemzetközi támogatási programmal kapcsolatban vállalt.

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt is hangoztatta, hogy Athénnak további reformokat kell végrehajtania, amelyek szükségesek ahhoz is, hogy országa az euróövezet tagja maradjon. Szerinte csak így állítható helyre a bizalom, így teremthető meg a remélt konszolidáció. Úgy fogalmazott, hogy Görögország számára az euróövezetben maradás az egyetlen megoldás.

Lukasz Papademosz úgy vélte, az uniós megállapodásoknak köszönhetően nagyon jó az esélye annak, hogy a görög államadósság kellő mértékben csökkenni fog. Papademosz hangoztatta: megérti, hogy az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írásos kötelezettségvállalást vár a görög pártoktól, tekintettel arra, hogy egy kormányzati periódusnál hosszabb támogatási időszakban gondolkodnak. Az azonban az érintett pártvezetők dolga, hogy milyen formában tesznek eleget ennek a kérésnek – tette hozzá, leszögezve, hogy ő egyetért a levél elkészítésével. Legalább egy görög párt vezetője vonakodik attól, hogy írásos hozzájárulását adja a programhoz.

Az év végéig véglegesíteni kell a programot

Barroso azt mondta, hogy a görög pénzügyi konszolidáció segítésére szolgáló, újabb hároméves programot még ez év végéig véglegesíteni kell, a görög államadósság részleges leírását (azaz az államkötvények önkéntes cseréjét) a terveknek megfelelően a jövő év elején le kell bonyolítani. Utóbbit Papademosz is első feladatai közé sorolta.

A legsürgősebbnek az uniós bizottsági elnök azt mondta, hogy megtegyék a szükséges lépéseket az előző – jelenleg futó – program keretében esedékes újabb hitelrészlet, összesen 8 milliárd euró folyósítására. Nem utalt viszont arra, hogy e tekintetben előrelépés történt volna az elmúlt napokban – a folyósítás egyik előfeltétele az írásos kötelezettségvállalás.

Készek mindenben támogatni Athént

Az uniós politikus szerint az Európai Bizottság kész mindenben támogatni Athént az adósságcsökkentés és a válságból való kilábalás útján, de ennek feltétele, hogy az ország megmaradjon a nemzeti konszenzus útján. Papademosz, az Európai Központi Bank korábbi alelnöke arra kapott mandátumot, hogy kormánya elfogadja a széles körű nemzetközi támogatást élvező intézkedéscsomagot, megmentse Görögországot az államcsődtől, és elvezesse az országot a választásokig, amelyet a jelenlegi tervek szerint februárban tartanak.

Barroso mostani sajtótájékoztatóján ismét kijelentette, hogy az euróövezetben általában is nagyobb pénzügyi fegyelemre van szükség a nemzetközi válság leküzdésének érdekében. Megerősítette, hogy e heti ülésén, szerdán a bizottság újabb intézkedéseket javasol majd a válság elleni fellépés jegyében. Ezek közé tartozik a közös fedezetvállalású euróövezeti kötvények kibocsátása is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 16:08, szombat | Külföld

Gyorsan nő a napi új fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajnában a szombati adatok szerint az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma meghaladta a nyolcezret, közülük több mint kétezren kórházi ápolásra szorulnak,

2021. Szeptember 25. 12:59, szombat | Külföld

A cseh kormányfő a magyar modell szerint alakítaná családtámogatási politikáját

A magyar modell szerint alakítaná Andrej Babis kormányfő, az ANO centrista mozgalom elnöke a cseh családtámogatási politikát,

2021. Szeptember 25. 10:06, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 231,1 millió, a halálos áldozatoké 4,74 millió a világon

A világon 231 123 730 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 737 553 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 25. 08:00, szombat | Külföld

Stagnál a napi új fertőzöttek száma Szlovéniában

Az elmúlt néhány napban stagnált a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szlovéniában - derült ki a kormány pénteki jelentéséből.